Naša direktorica Ivana Škrlec u petak 5. svibnja sudjelovala je u panelu „Energetska učinkovitost mobilnih kuća“ na sajmu Modular Home Expo. Govorila je o organizaciji održivih evenata i našem novom programu Organic Altera, koji je sve popularniji među našim klijentima.

Kako se Altera brine o ekološkoj osviještenosti i održivosti

Altera je prošle godine proširila ponudu osmislivši novi program Organic Altera. Riječ je o organic šatorima i glamping kućicama izrađenim od prirodnih materijala koji se mogu reciklirati te pružaju jedinstveno iskustvo prirode bez odricanja luksuza. Otad potičemo organizaciju održivih evenata i vjenčanja na otvorenom. Uz to, u suradnji s turističkim zajednicama i gradovima radimo na promociji organic turizma. Svjesni smo da održivost nije trend, nego potreba jer shvaćamo da je biti dio prirode najveći luksuz te da je event industrija jedan od većih zagađivača vode, zraka i tla.

I prije predstavljanja Organic programa – budući da je najam opreme za evente osnovni dio naše ponude – godinama pridonosimo održivim praksama jer najam je gotovo uvijek održivija opcija od kupnje, pogotovo kad je riječ o dekoracijama. Kao tvrtki koja se bavi organizacijom evenata cilj nam je ostaviti što manji trag na okoliš, dati pozitivan primjer i educirati ostale kolege, dobavljače, ali i klijente.

Najam šatora za vjenčanja i evente

Održivi eventi u prirodi

U razvijenim zemljama Europe i svijeta održivost je već nekoliko godina u fokusu kad je riječ o organizaciji evenata i turizmu. Kod nas je tek dolaskom pandemije koronavirusa taj pristup došao do izražaja. U tom smo periodu postali još svjesniji vrijednosti boravka i druženja u prirodi. Osim toga, svakodnevno slušamo o globalnom zatopljenju i promjenama u okolišu koje izaziva čovjek. Zato nam je drago što su i klijenti i gosti postali osvješteniji i imaju visoka očekivanja od organizatora evenata kad je riječ o održivim idejama i praksama.

U tom kontekstu rado ističemo suradnje poput lokacije Forest u Pisarovini te festivala Kraljevina Food Summer i Via Vino. Veselimo se što i ove godine radimo na organizaciji nekoliko održivih evenata te pridonosimo zelenijoj budućnosti Lijepe Naše.

Organizacija održivih evenata = pozitivan PR

Kad govorimo o organizaciji održivih evenata, treba istaknuti i vrijednost koju ona donosi tvrtkama koje odabiru taj tip evenata. Te tvrtke pokazuju da imaju visoku razinu osobne i poslovne odgovornosti te da podupiru jednake mogućnosti, inkluziju (povezivanje zajednice, suradnje) i razvoj lokalne ekonomije (angažiranje lokalnih dobavljača, OPG-a, cateringa, lokalnog prijevoznika…). To pridonosi njihovoj transparentnosti i – ono najvažnije – pokazuje da im je stalo. Tvrtke koje se povezuju s održivim idejama danas su privlačnije ekološki osviještenim kupcima, kojih je sve više.

Kako organizirati energetski učinkovitiji i ekološki prihvatljiviji event

Ivana je na panelu podijelila i nekoliko savjeta kako da event bude održiviji:

  • odabir prostora sigurnog za okoliš (npr. paviljon od prirodnog materijala)
  • pravilno upravljanje otpadom i općenito smanjenje količine;
  • iznajmljivanje opreme i dekoracija umjesto kupnje onih jednokratnih;
  • dekoriranje prostora biljkama u teglama ili dehidriranim biljem;
  • odgovorno korištenje struje i vode;
  • iskorištavanje prirodnog svjetla i solarne energije (dnevni eventi);
  • poticanje gostiju da stignu na lokaciju javnim prijevozom ili organiziranim grupnim prijevozom;
  • angažiranje lokalnih dobavljača i cateringa koji zagovara zelenu politiku; višekratno posuđe, količinski bolja priprema ili donacija viška hrane nakon eventa.

Organic Altera

Za kraj pojasnila je ideju koja stoji iza naše najnovije ponude Organic Altera. Riječ je o konceptu održivih šatora i glamping kućica koji odišu elegancijom, a dosad smo ih mogli vidjeti samo na luksuznim svjetskim destinacijama. Program Organic pruža kvalitetu, udobnost i odličan dizajn, a odlično se nadovezuje na prirodno okruženje. Uvijek nam je izazov i zadovoljstvo izlaziti izvan okvira klasičnih evenata na otvorenom te probijati led novim trendovima, ali i biti dio rješenja globalnih problema.

Uz nju su govorili Mario Lukačević, direktor odjela Smart Infrastructure u Siemensu, Željka Širanović, operativna direktorica Domus plusa i Damir Leljak, direktor A + hiše.

Drago nam je što je sve više ljudi svjesno važnosti očuvanja okoliša i vrijednosti održivih evenata i montažnih objekata.