Sve se više mladenaca brine o tome kakav će utjecaj na okoliš imati njihov veliki dan. Proljetna vjenčanja kao stvorena su za uvođenje održivih ideja. Priroda se budi, krošnje i livade se zelene i bujaju, voćke i proljetnice su u punom cvatu, dani su dulji i topliji… Započinjemo novi ciklus, koji nas puni nadom i pozitivnom energijom. Neka vaše vjenčanje ostavi samo predivan trag u vašem sjećanju, ne i na okolišu. Donosimo 3 ključna savjeta kako organizirati eco-friendly vjenčanje.

  1. Odaberite prostor siguran za okoliš

Lokacija vjenčanja igra veliku ulogu u stvaranju sveukupnog dojma vašeg dana. Vjenčani paviljon pruža golemu slobodu pri odabiru lokacije i dekoriranju, a odabir modela iz programa Organic Altera donosi još dodatnih prednosti. Altera Stretch i Silhouette šatori stapaju se s okolišem, bez ostavljanja štete na okolno drveće, grmlje i slične „prepreke“ na koje možete naći na lokaciji. Uz to, sve su njihove komponente napravljene od prirodnih materijala. Tkanine proizvode specijalizirani proizvođači jedara, a drveni stupovi izrađeni su od laminirane borovine, što ih čini i iznimno čvrstima.

  1. Uredite prostor recikliranim i prirodnim dekoracijama

Osim što su izrađeni od potpuno prirodnih materijala, Altera Stretch i Silhouette šatori vizualno su jedinstveni i zrače elegancijom. Zato vam neće trebati puno dekoracija, osobito ako se odlučite za otvoreni šator, odnosno ako vam vremenske prilike to dopuste. Drvo, ratan i pamuk pritom su must have materijali. Drveni podovi, stolovi i stolice najbolji su izbor jer će odlično povezati unutarnji i vanjski prostor. Povezivanju će pridonijeti i unošenje prirodnih elemenata u interijer paviljona. Koristite biljne ili cvjetne viseće instalacije i vijence, poljsko ili sezonsko cvijeće, dehidrirano bilje ili pak ono u teglama. Naravno, i u ovom slučaju rasvjeta je jedna od najvažnijih komponenti. Iskoristite danje svjetlo koliko je god to moguće, a tijekom noći osvijetlite paviljon romantičnim prigušenim svjetlima žarulja u nizu, lampionima ili pak svijećama izrađenim od prirodnog voska. Poželjno je da su stolovi za mladence i goste jednostavniji, čišći, neutralniji.

  1. Angažirajte lokalne dobavljače

Ljubav prema okolišu najbolje ćete pokazati smanjenjem emisija CO2 na minimum. Najviše se štetnih plinova ispušta prilikom transporta. Kad je riječ o organizaciji vjenčanja, to ne podrazumijeva samo prijevoz opreme, nego i namirnica, dekora, pa i gostiju. Uzmite u obzir i način na koji je hrana na vašem vjenčanju uzgojena. Sezonske namirnice, proizvodi lokalnih OPG-ova i plant-based menu najbolji su izbor. Osim toga, savjetujte svojim gostima neka dođu na vjenčanje zajedno ili im organizirajte grupni prijevoz, pogotovo ako je lokacija vaše proslave izolirana.

Od pozivnica napravljenih od recikliranog papira do npr. jestivih zahvalnica, u planiranju eco-friendly vjenčanja vodite se idejom reduce – reuse – recycle. Minimalizam, ponovno iskorištavanje i reciklabilnost. Priroda će vam biti zahvalna, a ne sumnjamo da ćete i vi i vaši gosti doživjeti jedinstveno iskustvo vjenčanja.